Vocal Freedom

zangles met CVT, Amsterdam

Spreekstem

Veel mensen ervaren problemen met de spreekstem. Ze worden hees of schor door verkeerd stemgebruik tijdens het spreken, vooral als ze vaak en langdurig luid moeten spreken.

Heb je regelmatig last van je spreekstem?

Werk je bijvoorbeeld in het onderwijs of geef je vaak presentaties, dan is een goede stemconditie van groot belang om stemproblemen te voorkomen. De methode Complete Vocal Technique (CVT ) is ook heel effectief voor de spreekstem. Tijdens de les leer je hoe de stembanden werken, hoe en waarom stemproblemen ontstaan en hoe je op een gezonde manier meer volume kunt maken.

Spreekstem & identiteit

Onze spreekstem is een instrument met veel mogelijkheden en functionaliteiten. We hebben van nature alles in huis om zonder problemen volume te maken. Maar zaken als opvoeding, cultuur en persoonlijkheid leiden tot een bepaald stemgebruik. Wie rustig en een beetje introvert is, zal eerder geneigd zijn zacht te spreken. Het past bij wie je bent. Je stemgebruik voelt voor de meeste mensen als iets heel persoonlijks.

Comfortzone

Om nieuwe kanten van je spreekstem te ontdekken moet je even uit je comfortzone komen. Het helpt als je je stem meer gaat zien als een instrument met allerlei functionaliteiten waar je gebruik van kunt maken. Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs waarmee je aan de slag kunt gaan. Het gaat er om dat je leert hoe je even aan de volumeknop van je stem kunt draaien op het moment dat het nodig is – zonder dat je er last van krijgt.