Vocal Freedom

zangles met CVT, Amsterdam

CVT zangtechniek

Wat bij zingen voorop staat is jouw unieke geluid en muzikale expressie. Zangtechniek heeft dus een ondersteunende rol en is geen doel op zich. Maar wie met regelmaat zingt weet dat niet alles vanzelf lukt… sommige noten haal je niet of je krijgt signalen van irritatie, zoals een kriebel in je keel, heesheid of een hoestbui. Er zijn dus twee goede redenen om aan zangtechniek te werken:

 • Het gezond houden en beschermen van je stem
 • Meer uit je stem halen (dan je zelf ooit voor mogelijk hield!)

Met een goede zangtechniek zoals CVT krijg je meer mogelijkheden met je stem, kun je vrijer zingen en leer je je stem gezond te houden. En daar kun je heel erg blij van worden :).

CVT: Complete Vocal Technique

CVT is een vernieuwende zangmethode ontwikkeld door Cathrine Sadolin. De methode streeft ernaar zo concreet mogelijk te zijn. Wat is ademsteun precies? Hoe maak je meer of minder volume? Hoe kun je die hoge noot wél halen? Alle klanken zijn te maken op een gezonde manier. CVT heeft ook een Emergency Aid programma voor problemen zoals heesheid.

Cathrine Sadolin

Toen de Deense zangpedagoge Cathrine Sadolin haar eerste zanglessen nam, was dat een poging om astmaproblemen te overwinnen. Ondanks haar astma en ondanks dat ze – in haar eigen woorden – geen aangeboren zangtalent had, wilde ze per se goed leren zingen. Ze ging op zoek naar meer inzicht in de anatomie en fysiologie van de stem. Inmiddels heeft Sadolin ruim 25 jaar onderzoek gedaan en met duizenden vocalisten gewerkt uit alle muziekgenres. Op basis hiervan heeft zij een overzichtelijk systeem voor zangtechniek ontwikkeld: Complete Vocal Technique. Cathrine vindt zichzelf het levende bewijs dat iedereen kan leren zingen.

Alle geluiden, alle stijlen

Complete Vocal Technique (CVT) is een systematische benadering om ALLE geluiden in ALLE stijlen op een verantwoorde manier te maken. CVT velt geen oordeel over smaak en staat open voor alle stijlen. In haar wetenschappelijke onderzoeken werkt Cathrine Sadolin samen met Dr. Julian McGlashan van Queens Medical Center, Nottingham (UK).

CVT-overzicht

Complete Vocal Technique verdeelt de technieken in 4 onderwerpen:

 • 3 basisprincipes (ademsteun, noodzakelijk twang, het vermijden van lipspanning en het naar voren duwen van de onderkaak)
  → de basis voor gezond stemgebruik.
 • 4 stemfuncties (Neutral, Curbing, Overdrive en Edge)
  → om te kiezen in welk volume of ‘versnelling’ je wilt zingen.
 • Klankkleur
  → technieken om de klank van je stem donkerder of lichter te kleuren.
 • Effecten
  → speciale stemgeluiden die je aan je zang kunt toevoegen, zoals creak, distortion, growl, grunt, screams, toegevoegde lucht, versieringen (ornamentation), vibrato, vocal breaks.

Dit overzicht laat zien hoe de 4 onderwerpen in CVT op elkaar gebouwd zijn: